Door Cynthia de Groot

Cynthia de Groot is een ervaren corporate recruiter en is nu voor een jaar op reis door Azië, samen met haar vriend Kevin.
Volg op Recruitmentlife de avonturen in Azië en hoe zij remote werken combineert met Azië ontdekken.
Reizen, Werken en Werven in het Verre Oosten – Van Laos naar China
Onze laatste week in Laos breekt aan. We genieten nog één keer van de prachtige natuur, het trage leven en… de onvermijdelijke inefficiëntie. Na weken in kleine dorpjes te hebben doorgebracht, voelt Luang Prabang als een verademing: leuke winkeltjes, gezellige restaurantjes en koffiebars. Even weer in de bewoonde wereld. We reizen op budget, maar soms maken we een uitzondering – zoals bij C’est La Vie, een geweldig ontbijt- en lunchzaakje. Mocht je ooit naar Laos gaan, zet het op je lijstje.
Wat opvalt, is de taalbarrière. In Nederland zijn we gewend dat bijna iedereen een woordje Engels spreekt. Hier is dat niet het geval. Soms redden we ons met handen en voeten, wat reizen juist zo bijzonder maakt. Maar het kan ook frustrerend zijn. We zouden zo graag met mensen willen praten over het leven hier, hun dromen, hun zorgen. Maar de kans op diepgaande gesprekken is klein.
Toch zijn er altijd kleine ontmoetingen die bijblijven. Een jonge dame vertelt vol enthousiasme over haar aankomende stage in North Carolina. En hoe bijzonder is dat, wij hebben zelf familie in South Carolina wonen. Na haar stage gaat ze vakantie vieren in Boone, iets wat wij zelf in 2022 ook deden! Ze droomt ervan om daar met haar vriend een toekomst op te bouwen. Op een ander moment zit mijn vriend in de bus naast een man die wél Engels spreekt. Hij moet naar de hoofdstad om belangrijke papieren te laten tekenen. Voor we het weten, voegen ze elkaar toe op Facebook en hebben ze de dagen erna nog contact via Facebook Messenger. Dit soort ontmoetingen maken een land bijzonder.
Een land in verandering
We vragen ons af: hoe ziet Laos er over een paar jaar uit? Welke impact heeft de economische groei? Hoe zullen de kinderen van onze vrienden dit land beleven als ze hier over een paar jaar naar toe reizen?
Eén ding is zeker: Laos is in beweging. Er is nu een treinverbinding van Vientiane tot aan China. In de komende jaren zal het spoor zich verder uitbreiden naar Cambodja, en uiteindelijk ook naar Vietnam en Thailand. Dit zal ongetwijfeld grote gevolgen hebben. Zal het toerisme exploderen? Zullen grote bedrijven hier hun kans grijpen, waardoor traditionele dorpen veranderen in commerciële hubs?
Wat nu al opvalt, is de eenvoud van het ondernemerschap. Bijna elk huis is een kleine supermarkt. Veel winkels verkopen exact hetzelfde, zonder zich te onderscheiden. Waar wij in Nederland carrière willen maken – vaak met de nodige stress als gevolg – lijkt dat hier geen prioriteit. Maar zijn er hier eigenlijk wel functies in Finance, HR of Marketing? Of draait alles om de basis: voedselproductie en handel?
Overleven in de rijstvelden
Het grootste deel van de bevolking werkt in de rijstproductie. Het is hard werken, in de volle zon, vaak zonder zekerheid. Wat als de oogst mislukt? Dan is er geen inkomen, geen eten voor het gezin. Armoede ligt constant op de loer. In Nederland kunnen we terugvallen op sociale vangnetten, maar hier is het simpelweg: geen werk, geen geld.
Toch vraag ik me af: is het leven hier, ondanks de financiële onzekerheid, op sommige vlakken niet onbezorgder? De meeste mensen zitten niet dagelijks achter een computer. Geen overvolle mailboxen, geen stress om deadlines, geen vergaderingen die eindeloos doorgaan. Wat leren kinderen hier op school over werk en toekomst? Wordt hen verteld dat succes betekent dat je ‘iets wordt’? Of is overleven al genoeg?
De overgang naar China
Volgende week reizen we van Luang Prabang naar Kunming, de hoofdstad van de Chinese provincie Yunnan. Een reis van 11 uur. Kunming telt ruim 8 miljoen inwoners – meer dan de hele bevolking van Laos en Cambodja samen. Dat zal even wennen worden.
Terwijl we onze backpacks inpakken, besef ik hoe groot de contrasten zijn in Azië. Van de eindeloze rijstvelden naar de hypermoderne treinen in China. Van kleine dorpen waar de tijd lijkt stil te staan naar een miljoenenstad vol technologie en innovatie. Hoe zal dat voelen? En nog belangrijker: hoe zullen we over een paar weken terugkijken op ons leven in Laos?
Dat is het bijzondere aan reizen. Het laat je niet alleen nieuwe plekken zien, maar ook nieuwe perspectieven.
En dan nu weer over tot de orde van de dag, op zoek naar een Werkvoorbereider in de Bouw!
