door Faysal El Morabit
Faysal El Morabit is sourcer en deelt zijn sourcings avonturen voor de lezers van RecruitmentLife.
Toen ik in 2017 werd benaderd door een klein bureautje met de vraag of ik interesse had in een baan als recruiter, dacht ik bij de functie ‘recruiter’ aan de army recruiter die je weleens in een Amerikaanse film ziet: een meneer in een militair uniform die ongeïnteresseerd achter een balie zit en potentiële kandidaten een formuliertje laat invullen. 8 jaar nadat ik de mooie wereld van recruitment ben ingerold, heb ik verschillende onderdelen van recruitment voorbij zien komen. In deze column neem ik jullie mee in het boeiende avontuur van sourcing.
Sourcing specialist vs. Recruiter
Het verschil tussen een sourcing specialist en een (corporate) recruiter ligt vooral in de focus binnen het wervingsproces. Een sourcing specialist richt zich op het actief zoeken, vinden en benaderen van potentiële kandidaten, vaak voor moeilijk in te vullen of specialistische functies. Een recruiter heeft een bredere rol, zoals het verwerken van sollicitaties, coördineren met hiring managers, opzetten van campagnes etc. Als sourcing specialist sta je elke dag voor een nieuwe uitdaging. Het voelt soms als het oplossen van een complexe puzzel, waarbij elk stukje zorgvuldig moet passen in het grotere geheel van een organisatie. Ik werk voornamelijk in de techniek. Mijn werk is een combinatie van geduld, doorzettingsvermogen en bovenal het zoeken naar dat ene talent dat de sleutel kan zijn tot het succes van een team.
Beren op de weg
Elke dag duik ik in mijn netwerk en op platforms als LinkedIn en andere kanalen, op zoek naar verborgen talenten die vaak over het hoofd worden gezien. Het is een spel van nieuwsgierigheid en inzicht: wie past er echt in de bedrijfscultuur? Wie heeft niet alleen de vaardigheden, maar ook de passie om een verschil te maken? Het vergt precisie en een scherp oog om niet alleen te kijken naar het cv, maar ook naar de verhalen achter de profielen. Waar wordt een kandidaat warm van? Het is soms ook een spel van porren, overtuigen en soms een wanhoopskreet. Jij mag als recruiter of sourcer dan wel het inzicht hebben dat je in deze lastige arbeidsmarkt in kansen en mogelijkheden moet denken, je klanten kunnen soms toch echt anders in de wedstrijd zitten. Managers, met name in de installatietechniek, lijken vooral beren op de weg te zien (men wil toch liever de schapen met de bekende 5 poten zien). Soms lukt het om een manager toch te overtuigen om verder te kijken dan het cv – motivatie en mentaliteit zijn immers belangrijker dan een ‘perfect’ cv – en het gesprek met een kandidaat aan te gaan. En soms komen klanten met de meest bizarre redenen om iemand af te wijzen. De gekste afwijsreden die ik de afgelopen 8 jaar hoorde?
“We hebben een goed gesprek gehad met deze servicemonteur. Ervaren jongen met goede kennis, maar… we gaan hem toch afwijzen, want hij heeft een lelijke neus!!!”
Wat dit werk zo boeiend maakt, is de combinatie van strategisch denken en persoonlijk contact. Nadat ik een veelbelovend profiel heb gevonden, begint het echte werk: het leggen van een connectie. Hier komt mijn creativiteit goed van pas. Een standaardbericht werkt niet; ik probeer elke kandidaat te inspireren en te laten zien dat er een plek is waar hij/zij écht het verschil kan maken. Het is deze persoonlijke benadering die vaak leidt tot vruchtbare gesprekken en uiteindelijk tot succesvolle plaatsingen, ondanks de soms stevige tegenwind vanuit managers.
Veranderende dynamiek
De dynamiek in recruitment verandert voortdurend. Nieuwe technologieën (AI, Automation) en veranderende marktomstandigheden vragen om flexibiliteit en het bijhouden van en investeren in kennis. Toch blijft de kern van mijn werk hetzelfde: het vinden van de juiste match tussen kandidaten en organisaties. Soms voelt het als detectivewerk, waarbij ik aanwijzingen volg in mijn searches om tot die ene perfecte match te komen. Op andere dagen lijkt het meer op het beoefenen van kunst, waarin intuïtie en ervaring samenkomen om de verborgen talenten te ontdekken.
Als sourcing specialist ben je niet alleen een hunter; je ben een talentarchitect die verborgen talent ontdekt en de brug slaat tussen de unieke kwaliteiten van kandidaten en de ambities van organisaties . Sourcing draait tenslotte om vertrouwen, relaties aangaan en partijen bij elkaar brengen. In een markt waarin talent schaars is, is het vermogen om de juiste persoon te vinden en te overtuigen van het kiezen van niet alleen die baan bij dat ene bedrijf, maar vooral van de gedeelde visie van het bedrijf, van onschatbare waarde. En dat maakt elke zoektocht, elke connectie en elke succesvolle match de moeite waard.
